A GSV Kft. külpiaci szerepvállalása Szerbiában - GSV Magyarország vezető építőanyag és kerámia forgalmazója
A GSV Kft. külpiaci szerepvállalása Szerbiában

A projekt keretében a GSV Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság – jelen pályázat megvalósítása érdekében létrehozott szerb gazdasági társasága révén – tevékenységének diverzifikációja érdekében, a kerámia burkolatok gyártásának beindítását tervezi Szerbiában.

 

  • A Támogató neve: HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  • A pályázat megnevezése: Külpiaci Növekedési Támogatás
  • A projekt címe: A GSV Kft. külpiaci szerepvállalása Szerbiában
  • A szerződött támogatás összege: 2.998.007.153 Ft

 A GSV Kereskedelmi Kft. (Gulyás Tüzép) Magyarország egyik legnagyobb kerámia burkolat, szaniter és építőanyag forgalmazójaként több mint 29 éve meghatározó szereplője a hazai építőanyag piacnak. A társaság kezdetben csak alapvető építőipari anyagok – cement, faanyag, mész, sóder, tégla – értékesítésével foglalkozott, de a vásárlói igények teljes körű kielégítése szükségessé tette a kínálat folyamatos bővítését. A termékskála kiszélesítésének érdekében a hazai építőanyag előállítók mellett tartós kapcsolat alakult ki osztrák, spanyol, olasz, szerb és lengyel gyártókkal. A célkitűzés, miszerint a GSV Kft. növelje a külpiaci jelenlétét; minimalizálja import kitettségét; külföldön, ámde magyar lakta területen, többek között magyar ajkú munkavállalóknak biztosítson hosszú távú munkalehetőséget s a külföldön megtermelt jövedelem a hazai cégértéket is növelje, kizárólag jelen pályázattal érhető el. E cél elérésére egy jelenleg is kerámia burkolat gyártó ingatlanként funkcionáló épület megvásárlása, és az ehhez kapcsolódó eszközbeszerzés teremt lehetőséget, mely a Külpiaci Növekedési Támogatás keretében valósul meg a tervek szerint. A tervezett beruházás eredményeként létrejövő fejlesztések – többek között gyártási technológia modernizálás, kapacitás növelés és termékpaletta bővítés – után hatékony termelési rendszer kerül kialakításra. Az így létrehozott versenyképes áru és magas minőségű termékek egy részét Magyarországon, meglévő országos kereskedelmi hálózatán keresztül a GSV Kft. értékesíti, továbbá a környező országokban értékesítési rendszerét fejleszti, a sikeres külpiaci megjelenés érdekében.

A létrejövő gyártó kapacitás megléte további eszközt biztosít arra, hogy a GSV Kft. kis és nagykereskedelemben betöltött hazai és külföldi szerepe tovább erősödjön, valamint olyan komplex termékportfóliót biztosíthasson, mellyel projektek esetén is saját termékeivel vehet részt, ezzel kiváltva korábbi import beszerzéseit. A projekt megvalósítási helyszíne a Szerbiában található Kanjiža (Magyarkanizsa) település melletti külterületen, mely infrastruktúra kitűnő adottságokkal rendelkezik a kerámia burkolat gyártáshoz. Az ingatlan Magyarkanizsa ipari övezetében található, közvetlenül a Horgosi út – az R-119. számú, az E75 autópályát Magyarkanizsával és Zentával összekötő regionális út – mentén. Az ingatlan városi építési terület minősítésű parcellán helyezkedik el. A megvásárolni kívánt ingatlan Magyarkanizsa központjától 2 km-re, az autópályától 15 km-re, a Magyarországgal közös határátkelőhelytől 20 km-re, Szabadkától 40 km-re, Újvidéktől 110 km-re, valamint Belgrádtól 200 km-re található. Elhelyezkedése a Kelet-Közép európai és balkáni célpiac szempontjából is megfelelő, az autópálya közelsége kiváló lehetőséget teremt a vállalkozásnak. A megvásárolni kívánt terület a felépítmények környezetében lehetőséget biztosít az elkészített termékek deponálására is, továbbá a jövőbeli gyártási, energetikai és logisztikai fejlesztésekre is alkalmas. A gyártási tevékenységek mellett természetesen a munkavállalók szempontjából is minden igényt kielégít a megvalósulási helyszín.

A gyárcsarnok közvetlen szomszédságában egy kétszintes irodaépület található, mely megfelelő környezetet teremt a magas minőségű munkavégzéshez. Az eszközbeszerzés két részre osztható, egyrészt a gyárépületben meglévő, használt berendezések megvásárlása, másrészt új eszközök beszerzése tervezett. Ennek egyik oka a költséghatékonyság, ugyanis a termeléshez kapcsolódó 3 évnél nem régebben először üzembe helyezett, használt eszközök kitűnő állapotban vannak, a gyártáshoz tökéletesen megfelelnek, ugyanakkor költségük jóval szerényebb, mintha teljesen új berendezéseket vásárolnánk. Ez is hozzájárul a projekt költségvetésének reális alapjainak megteremtéséhez. Másik ok, hogy a tervezett kapacitás növeléshez, valamint a termékpaletta bővítéshez elengedhetetlen két, újonnan beszerezni kívánt, nagy értékű eszköz beszerzése, melyekkel a megbízhatóbb gyártási folyamat, magasabb minőség és szélesebb termékkörű gyártás is lehetővé válik. A beruházás összköltsége 5.000.492.299 Ft, melyhez 59,95%-os támogatási intenzitás mellett 2.998.007.153 Ft támogatást kapott a konzorcium.