Tervezői szemmel - Geometria a fürdőszobában -
Tervezői szemmel – Geometria a fürdőszobában

Tervezői szemmel – Geometria a fürdőszobában

Mindannyian belekóstoltunk kicsit általános iskolában a geometria rejtelmeibe, így a mértani formák egyikünk számára sem ismeretlenek. Ezek adják az építészet alapját és sokadik reneszánszukat élik. Az ismétlődő geometriai mintázatok alkalmazása a modernizmussal vált megszokottá. Ezek az alakzatok határozták meg a legtöbb építmény tereit és végső kinézetét. Bár a modernista építészet pont a díszességet próbálta elkerülni, a geometriai formák ismétlődésének és szimmetriájának köszönhetően egy újfajta dekoratív kompozíciót sikerült létrehozni, amely a későbbiekben a lakberendezésre is hatással lett. Sokszögek, körök, ellipszisek, gömbök, téglatestek, ezek mind a geometria részei.

Miért érdemes alkalmazni őket az otthonunkban?

Rendkívül sokrétű, sok színnel kombinálhatjuk őket, számtalan különféle hatást elérve. Bármilyen stílusú otthont szeretnénk kialakítani, találunk olyan geometriai mintákkal díszített kiegészítőt vagy bútort, ami illik az elképzeléseinkhez. Klasszikus, elegáns otthonok, retro lakásbelsők, vintage, country, skandináv, minimalista vagy indusztriális otthonok, a mértani alakzatok mindegyikhez illenek. Egyszerűen csak oda kell figyelni, hogy megfelelően válasszuk meg őket a kívánt hatás érdekében. Számos formában megjelenhetnek a lakásbelsőben, sőt akár már a kertben is. Kültéri geometriai alakzatokkal díszített cementlapok és csempék, napernyők, vagy napárnyékolók segítségével izgalmasabbá és különlegessé tehetjük a kertünket is. Bent szintén számos lehetőségünk van, a már említett padlólapok itt is működnek. A különféle marokkói stílusú cementlapok mellett sokféle modernista mintázattal ellátott csempét is találunk. Egy jó tanácsot viszont mindenképp meg kell fogadnunk: A kevesebb néha több!
Nagyon jó példa erre az 1. mintafürdőszoba, az olasz Armonie Arte Casa gyártó Work családja. A dekorációs lapok a padlón 60×60-as méretűek. Így a térben álló kád vagy sávban soknak tűnhet a dekor, de lágyítja és egyszerűsíti a hatást a mellette és a falon elhelyezett sima lapok használata. A meleg földszínek még inkább otthonosságot sugallanak.

A 2. mintafürdőszobánál a spanyol Tau Ceramica gyártó nagyobb méretű 60×120-as lapjai kerültek a padlóra és a falra is. A padlón a Lema White 60×120-as, a falra pedig a Lema 60×120-as Graphite lapja került. Egy kis csavar az ugyancsak Tau Ceramica gyártó Classics Flora Pearl 22,3×22,3-as dekorlapja. A dekorban látható apró mentaszín üde folt a szürke és fehér cementlapok mellett.
A lényeg tehát az, hogy bármilyen helyiségben nyugodtan alkalmazzuk, mert a geometriai minták alkalmazásával látványos és szemetgyönyörködtető hatást érünk el!

Sára