Építkezők kisokosa - Salétromos a falam - Mit tehetünk ellene? -
Építkezők kisokosa – Salétromos a falam – Mit tehetünk ellene?

Építkezők kisokosa – Salétromos a falam – Mit tehetünk ellene?

Sokunkkal előfordult már, hogy beázást, vizesedést tapasztaltunk lakásunkban, ilyenkor rögtön keressük a kiváltó okokat és próbáljuk menteni a menthetőt, hogy megelőzhető legyen a további rongálódás és az újbóli beázás. A beázás bárhonnan is érkezik – amennyiben nem orvosoljuk időben a problémát – nagy károkat okozhat. Őszi, téli szezonban alapvetően megnő a lehetősége, ugyanis ezekben az évszakokban nagyobb mennyiségű csapadékkal kell szembenéznünk.

Főbb okai:
– Csőrepedés, csőtörés
– Talajvíz
– Nem megfelelő szigetelés
– Tető sérülése
– Vizesblokk elemeinek károsodása
– Párásodás
– Esőelvezető rendszerek hibája

A beázásnak különböző szintjei vannak, legjobb esetben „csak” a szomszéd áztat el minket egyszeri alkalommal, de ha már a talajvíz kúszik fel a falon, az a téglák salétromosodását is okozhatja.

A salétromosodás másnéven „sókivirágzás” az a folyamat amikor a téglában lévő különböző sók a nedvesség hatására kikristályosodnak, fehéres, vizes foltok jelennek meg rajta, miközben a tégla porladni kezd, tehát megindul az épület szerkezetének károsodása. A salétromos fal különösen a régi építésű házaknál fordul elő, ahol még a szigetelés vagy teljes egészében hiányzott vagy kátránypapírral helyettesítették, amely egy korszerűtlen, elöregedett megoldás, így könnyen jut fel a víz a falakon keresztül, ezzel jelentős károkat okozva.

Védekezni lehet ellene egyszerű lesöpréssel, azonban, ha folyamatos a nedvesség utánpótlása, kiújulhat. Ez esetben szükséges a vízszigetelés javítása, de ez magában nem tisztítja meg a falazatot, így speciális lemosóoldattal is célszerű átmenni rajta.

A Gulyás Tüzépen lehetőség van hőlégfúvót, illetve párátlanítót bérelni, amikkel hatékonyabban vehetjük fel a harcot a beázás, vizesedés tünetei ellen. A hőlégfúvó felgyorsítja a száradási folyamatokat, míg a párátlanító képes a kellemetlen, dohos szag eltüntetésére, a levegő beltéri páratartalmát is csökkenti, valamint a penész ellen is rendkívül hatásos. Ha ilyen jellegű probléma áll fenn Önnél, várjuk sok szeretettel Otthon Áruházunkban és orvosoljuk a problémát.

Sára