A leghosszabb élettartamú tetőfedés, tartós alapokat kíván - A víznek és a párának esélye se legyen!
A leghosszabb élettartamú tetőfedés, tartós alapokat kíván – A víznek és a párának esélye se legyen!

A leghosszabb élettartamú tetőfedés, tartós alapokat kíván – A víznek és a párának esélye se legyen!

Vajon ki szeretne azzal szembesülni, hogy az éppen felújított, szép és új tetője ismét beázik.

Vajon ki szeretne azzal szembesülni, hogy az éppen felújított, szép és új tetője ismét beázik.
A tetőfelújítás leggyakoribb oka ugyanis a sok bosszúságot okozó beázás. A beázások oka pedig leggyakrabban a szerkezet cserepek alatti, a külső szemlélő számára láthatatlan tetőszerkezet nem megfelelően vízhatlan kialakítása.
Részletkérdés? Bosszúságot és újabb költséget okozó, korántsem részletkérdés, amely azonban egyszerűen megoldható.
Ha tetőfelújításra szánjuk el magunkat, a gazdaságos és szép megoldások keresése mellett gondoljunk arra is, hogy ha már megbontjuk a tetőt, itt az alkalom a beázások veszélyének végleges elhárítására is. Egy régi, elhasználódott, töredezett tetőfedő anyag könnyű utat enged az elemek támadásának, így kézenfekvő, hogy a tetőfelújítással ezek helyére kerülő pl. kerámia tetőcserép a problémát döntő részben megoldja. Helyes, szakszerű kialakítással, normál körülmények között a tető nem fog beázni.
Másik gyakori probléma a tető alatt megjelenő vízcseppek, a pára, ami a faszerkezet gombásodásához, korhadásához, végső soron a tető gyengüléséhez vezet. Ezt a tető alszerkezetének megfelelő átszellőztetésével oldhatjuk meg.
Mindezzel együtt a beázás és a páralecsapódás tekintetében is a biztonság javára dolgozunk, ha a tetőfelújítás során az alszerkezetet – a tető hajlásszögének megfelelő – vízzáró és páraáteresztő fóliával tesszük tartóssá.

3 ok, ami miatt az alszerkezetet sem hanyagolhatjuk el

 1. az időjárást nem szabályozhatjuk!
  Manapság az időjárást korántsem lehet a Kárpát medencében megszokott jelzővel illetni.
  A szokatlanul erős szél, a tomboló viharok még a tökéletesen kialakított tető cserepezése alá is bejuttathatják a nedvességet, a havat. A nedvesség pedig károsíthatja az alszerkezetet, gyengíti azt, csökkenti élettartamát.
 2. hosszú élettartamú tetőcserép alatt ne hagyjuk a bajt konzerválva!
  Ha gazdaságosság, élettartam, ár tekintetében alaposan összehasonlítottuk a tetőfedő anyagokat és arra jutottunk, hogy számunkra a legjobb választás az akár több emberöltőt is kiszolgáló tetőcserép lesz, viszont rosszul járunk, ha a szép új cserepek egy sokkal rövidebb élettartamot ígérő alszerkezetre kerülnek.
  A kerámia tetőcserép a leghosszabb élettartamú tetőfedő anyag, ami megköveteli vízzáró és páraáteresztő fólia használatával a tartós alszerkezet kialakítását.
 3. nem árt, ha a tető is kiveszi részét az energia­megtakarításból!
  Különösen, ha a tetőtér beépített, közel nem mindegy, hogy az mennyire melegszik fel, esetleg mennyi energia szükséges a kellemes lakóklíma téli-nyári eléréséhez.
  A megfelelően méretezett, a szükséges tetőkiegészítő-cserepekkel ellátott, ezáltal megfelelően átszellőztetett tetőszerkezet a nyári időszakban jelentős mennyiségű hőt képes eltávolítani a gyakran 80-90 Co-ra is felmelegedett héjalás alól, csökkentve a hőszigetelés vagy a padlástér irányába jutó hőterhelést. A tető alóli hő- és pára eltávolítására a legjobb megoldást a jól bevált szellőzőcserepek nyújtanak, amelyeknek hatását fokozzák az önzáró, dupla ragasztóval ellátott alátétfóliák is. Ezek a tökéletes másodlagos vízvédelem mellett megakadályozzák az áramló levegő hőszigetelésbe, padlástérbe jutását. A fóliák ezen tulajdonsága a téli hideg levegő kinn tartásában is szerepet játszanak.

Maradva még a tetőszerkezet és a nevesség kérdésénél a cserépfedések esetén a pára az illesztések mentén is távozni tud, de a cserép, mint anyag, természetes nedvesség és hőszabályozó tulajdonsággal is rendelkezik: száraz időben a felvett párát kiengedi magából. E folyamatban vesz részt a hőszigetelésre kerülő páraáteresztő tetőfólia, amelynek segítségével a tető alatt keletkező pára távozni tud.

Sára